Geschiedenis BillyBird

Op deze pagina lees je de geschiedenis van BillyBird. In 1986 begonnen Gerrie en Ton Derks aan een groot avontuur. Beide hebben ze hun baan opgegeven om een start te maken met hun grote droom. Deze grote droom was een plek creëren waar iedereen, iedere dag samen met zijn of haar dierbaren plezier kan maken. Deze droom werd gerealiseerd toen een zandafgraving veranderde in recreatieplas Hemelrijk.

Met deze plas als basis zijn er uitbreidingen gestart en deze hebben geleid tot een recreatie park. Het hedendaagse park heet BillyBird Park Hemelrijk. Het park had in 1986 ruim 65.000 bezoekers en 300 abonnementhouders. Dit is uitgebreid in 2003 naar maar liefst 46.000 abonnementhouders en 190.000 bezoekers. In 2015 zijn er 50.000 abonnementhouders en gemiddeld 270.000 bezoekers.

eerste-logo-billybird

Geschiedenis uit 1986    

Start van het strandbad ‘Recreatieplas Hemelrijk’, toen nog op huurbasis.

1986    

Bouw van de eerste kunstmatige Oeverzwaluwwand van Nederland.

Geschiedenis uit 1990    

In januari kochten Ton en Gerrie Derks Hemelrijk en het woonhuis. In totaal 38ha grond! In april van dat jaar is er nog circa 12 ha grond extra aangekocht. Hier bevindt zich nu o.a. de Verkeersspeeltuin en het Naaktstrand. De grondaankopen werden betaald door de zandwinning.

1990    

Aanleg van het duikeiland.

1990    

Bouw koffiestek: een nieuw horecapaviljoen met toiletten, waar ook passanten nog zonder entreegeld te betalen terecht konden. Nu fungeert dit gebouw als receptie en horecaverkooppunt.

1992    

Ingebruikname van het Naakstrand.

Geschiedenis uit 1993    

Opening van de Verkeersspeeltuin door Bart de Graaf op 11 juli.

1993    

Start Kinderkermis. Het idee van Family Entertainment Center (uit Amerika) stuit op bestemmingsplan-technische problemen. Om tóch overdekt plezier te kunnen bieden werd in een oude kippenschuur een springkussen, een draaimolen, een ballenbak en enkele fun wheels geplaatst. Deze relatief goedkope investering trok vanaf het begin al meer bezoekers dan de (duurdere) Verkeersspeeltuin.

1993    

De meest leerzame en cruciale les van de afgelopen jaren; een slechte zomer én we haalden ons niet aan de begroting gehouden, met als gevolg dat er na de zomer een tekort was van fl. 500.000. Schuldeisers drongen aan en pas in november was de Rabobank bereid om ons extra geld te lenen.

1994    

In april kregen we eindelijk een bouwvergunning voor een tweede binnenspeeltuin: Zeeroversland, toen feitelijk niet meer dan een overdekte grote glijbaan. Het geld was op en de hal is in de loop der jaren verder ingericht o.b.v. de cash flow, dus zodra er weer wat geld was werd het uitgegeven aan de inrichting.

1996    

Aankoop woonhuis Luttelweg 4 (van een bezwaar makende buurman), nu het kantoor van Friends Enterprise en BillyBird Facilities.

1998    

Een goede zomer! Ook de populariteit van kinderfeestjes en school- en groepsreizen op Hemelrijk groeit. De organisatie groeit mee en er worden meerdere vaste medewerkers aangetrokken. Hemelrijk groeit de volgende jaren door van klein naar middelgroot bedrijf.

2000    

Nieuwe attractie: bungee trampolines. Tevens de bouw van de Outback Survival: een zelf ontworpen en voor Europa uniek touwenparcours waar groepen op reservering terecht konden. Dit reserveren bleek al snel geen succes, maar gaf wel het inzicht dat de Hemelrijkformule ook hier gehandhaafd moest worden, namelijk: voor iedereen – lage all-in prijs en gericht op de massa.

Voor het eerst 363 dagen per jaar open + all-in entreeprijs.

Geschiedenis uit 2002    

Nieuw: parkeerterrein en de bootjesglijbaan Splash!

2002    

Start realisatie BillyBird Park keten. In januari wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Niba zand- en grondwinningsbedrijf.

2003    

Nieuw: de Helihaven, een zelf ontwikkelende baan met traphelikopters. Voor Recreatiepark Hemelrijk wordt een parkmanager aangetrokken, Ton gaat zich meer richten op de ontwikkeling van een keten.

Geschiedenis uit 2004    

Nieuw: opa & oma abonnement tegen een speciaal laag tarief.

 Nieuw: de klimberg Hemelaya. Een zelf ontwikkelde rots voor kind, tiener, ouder en zelfs grootouder. Een voorbeeld voor de ‘intensieve menshouderij’ omdat voor dit ‘speeltoestel’ nauwelijks tot geen personeel noodzakelijk is. Recreatiepark Hemelrijk wordt omgedoopt tot Billy Birdpark hemelrijk (en een half jaar later tot BillyBird Park Hemelrijk, want de naam Birdpark leidde tot verkeerde verwachtingen).

2005    

Nieuw: de Outback Challenge

2006    

Nieuw: de waterbaan Laquana. Nog nooit hebben we zoveel aanloopproblemen gehad als met deze attractie! Wat hebben we hiervan geleerd? Zelf ontwikkelen is risico’s nemen, maar als het lukt heb je wel iets unieks (Hemelaya)!

2006    

De entreeprijs wordt gedifferentieerd, geen all-in prijs meer die het hele jaar geldt. Vanaf nu zijn er verschillende seizoen prijzen van  6,50 (IJspegeltarief), via € 7,50 (Trekvogeltarief) en € 8,50 (Vlindertarief) tot € 9,50 (Spettertarief). De abonnementsprijzen blijven laag. Door relatief dure entreeprijzen tegenover erg voordelige abonnementen te zetten verwachtten we extra abonnementhouders te trekken.

2007    

Nieuw: duiktrampoline op het zonne-eiland en een glijbaan in het kinderbad.

2008    

Gouden Cirkel campagne: door het inzetten van regionale massamedia (o.a. billboard en bussen), hopen we de naamsbekendheid van BillyBird Park hemelrijk in de ‘gouden cirkel’ (Nijmegen, Eindhoven, Den Bosch) flink te vergoten.

2009    

Nieuw: een supersnelle familie-achtbaan. Een absoluut hoogtepunt van Hemelrijk. Het is de bedoeling om deze attracties op den duur energie-neutraal te maken. Dit kan door een combinatie van zowel menselijke energie, bijvoorbeeld opgewekt d.m.v. crosstrainers, als zonne-energie te gebruiken.

2010    

Cyberghost (Friendsenterprise) introduceert de Friendscard; een unieke spaarpas waarmee je bij diverse deelnemers iEuro’s kunt sparen en besteden. De abonnementhouders van Hemelrijk zijn de eerste trotse bezitters van de Friendscard. Ook wordt in oktober de eerste Celebrationcard uitgereikt. De werkwijze hiervan is hetzelfde als die van de Friendscard, maar dan in de vorm van een cadeaupas.

2011    

Hemelrijk bestaat 25 jaar! Dit wordt uitgebreid gevierd met o.a. de uitgave van een spiksplinternieuw BillyBird prentenboek: ‘De Schat van Hemelrijk’. Ook wordt er eind april een speciale BillyBird jubileum krant huis aan huis verspreid in Oss, Uden en Veghel. Tijdens de Vreemde Vogelweek, een reünie voor medewerkers en een speciaal jubileum weekend vieren de medewerkers en gasten nog eens uitgebreid het 25 jarig bestaan.

2012    

De buitenspeeltuin wordt maar liefst twee keer zo groot, omheind en heet vanaf nu ‘Kinderland’. Er komen twee nieuwe air trampolines en twee nieuwe springkussens en er worden maar liefst 50 BBQ’s in Kinderland geplaatst. De BBQ’s en de 3 meter hoge air-trampoline zijn uniek in Nederland. BillyBird introduceert dit jaar tevens de nieuwe slogan ‘Happy Together!’.

2013

Op 25 mei 2013 opent BillyBird Park Drakenrijk haar poorten voor het publiek. Vanaf dan kunnen badgasten, zonaanbidders en spelende kinderen van mei t/m augustus op het terrein terecht. Het is de bedoeling dat het huidige strandbad op termijn doorgroeit tot een volwaardig BillyBird Park. Dit betekent dat er nog minstens één binnenspeeltuin en diverse buitenattracties bij zullen gaan komen.

Om de banden te versterken met de mede lokale ondernemers is het Genootschap van de Draak opgericht. Met een fietstocht langs alle ondernemers kan men de verschillende bedrijven leren kennen.

2014    

Op 29 mei is de Piratenkooi geopend. Een gigantisch speelparadijs met springkussen, glijbanen, klimelementen, kleurrijke bouwblokken en een vernieuwde kleuterkade voor de allerkleinsten. De Piratenkooi is geschikt voor kinderen met een lengte t/m 1.50 meter. Dit voorjaar is ook het Party-Eiland in gebruik genomen. Een imposant podium dat ruimte biedt om te loungen en waar je tevens kunt genieten van een hapje en drankje. Toegang vanaf 18 jaar.

Daarnaast is de voorzijde van Zeeroversland volledig verbouwt, door het verwijderen van enkele muren is er meer licht in de binnenspeeltuin en zijn er meer zitplaatsen. Deze ruimte is omgedoopt tot de serre, waar gasten kunnen loungen, genieten van een boek of van het uitzicht. Tevens is de serre door families te reserveren.

2015    

Gedurende de winter en het voorjaar van 2015 is de Kinderkermis gesloopt, deze ietwat verouderde speel locatie was nodig aan vervanging toe. Een aantal spanten van de Kinderkermis zijn blijven staan, deze zorgen er nu voor dat er 2 hele mooie afdaken zijn. Eén afdak overkapt de botsauto’s en enkele andere attracties. Het andere afdak kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo kunnen gasten hier lekker picknicken, maar ook het entertainment team kan hier voorstellingen geven.

2015    

Verbouwing horeca, het verkoopgedeelte in Zeeroversland heeft een algehele make-over gekregen. Het gedateerde oud bruin heeft plaats gemaakt voor frisse kleuren. Ook de horeca producten zijn wat aangepast en verbeterd.

2016    

Er wordt een nieuwe strandboulevard aangelegd, een rode loper welke start bij de Receptie en doorloopt naar Zeeroversland. Door de aanleg hiervan is er een ruimere ligweide ontstaan met enkele schaduwplekken. Ook worden er aan de rode loper verschillende zonneterrassen gemaakt. Hier kun je op een strandbedje of lounge bank genieten van de zon en een hapje en drankje. (Consumpties zijn hier verplicht).

2017    

Opening Speelcircus en verlenging boulevard. In dit jaar introduceert BillyBird Park Hemelrijk een grote nieuwe attractie, het Speelcircus. In deze attractie kunnen kinderen en ouders zich even een echte circusartiest voelen. Daarnaast wordt de boulevard doorgetrokken tot aan de achtbaan.

2018    

Opening Ballenfabriek en nieuwe paden in Kinderland. De Ballenfabriek is een overdekte attractie met 30.000 ballen erin. In deze attractie kunnen kinderen ballen laten zweven, schieten met ballen, zich onder laten dompelen met ballen, zwemmen in een ballenbak en nog veel meer ander dingen doen met ballen. Ook is er een nieuwe padenstructuur aangelegd in Kinderland. 

Geschiedenis uit 2019    

Opening Oervallei en verlenging strandboulevard naar Splash. Het park introduceert een compleet nieuw speelgebied in 2019, de Oervallei. Hier staan Mega schommels, een glijbaan van 11 meter hoog, een goudzeef speeltoestel en een toestel van 15x15meter ontworpen door Joop van den Heuvel. Tevens wordt de strandboulevard verlengd naar de bootjesglijbaan Splash.

2019    

Opening Buitenspeeltuin Drakenrijk

2019    

Start exploitatie Openluchtzwembad Het Run.

2020

In Hemelrijk wordt speelgebied Ruig geopend. Ook openen we een nieuwe attractie op het water, Het AquaFunPark.

2021

Sjiek de Friet wordt als nieuw horecapunt geïntroduceerd. Haal je lekkerste frietjes met een sjieke twist. We bouwen en openen een nieuwe attractie in speelgebied Ruig, De SaltoSwing. Durf jij hem te trotseren? Ook maken we voor het eerst plaats vrij voor een pop-up camping, camping Hemels.

Benieuwd hoe het park er nu uitziet? Neem dan snel een kijkje op onze plattegrond.

Copy link
Powered by Social Snap